Περιπλάνηση στην Πράγα με τον Κάρολο IV

 

Το 2016 συμπληρώνονται 700 χρόνια από τη γέννηση του Καρόλου Δ΄, τον βασιλιά της Βοημίας και Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (1316-1378 μ.Χ.), μία από τις πιο επιφανείς προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής ιστορίας.

Ποια μέρη στην Πράγα θα ήθελε, η Αυτού Βασιλική Μεγαλειότητα, να σας δείξει, αν είχε το ρόλο ενός ξεναγού; 

Το σπίτι με το πέτρινο καμπαναριό: Τόπος γέννησης του Καρόλου?

AQ-Blog-01-Prague-2016Ξεκινήστε τη περιήγησή σας δεξιά, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Πράγας, στην πλατεία της παλιάς πόλης. Στην ανατολική πλευρά θα βρείτε ένα υπέροχο γοτθικό κτίριο στη γωνία, με ένα οικόσημο, που είναι γνωστό ως το σπίτι με το πέτρινο καμπαναριό και χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Ο Ιωάννης του Λουξεμβούργου και η Ελισάβετ της Βοημίας, της δυναστείας των Přemyslid, γονείς του Καρόλου Δ΄, κατοίκησαν σε αυτό για κάποιο χρονικό διάστημα μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά στο κάστρο της Πράγας. Είναι πολύ πιθανό σε αυτό το σπίτι να γεννήθηκε στις 14 Μαΐου του 1316, ο μελλοντικός βασιλιάς… Μπορείτε επίσης να δείτε το ιστορικό εσωτερικό του κτιρίου, κατά την διάρκεια εκθέσεων που διοργανώνει η γκαλερί της Πράγας.

 

Γέφυρα Καρόλου: Η παλαιότερη γέφυρα της Πράγας

AQ-Blog-02-Prague-2016Η γέφυρα του Καρόλου, αρχικά αναφέρεται ως «Πράγα» ή πέτρινη γέφυρα, σήμερα φέρει το όνομα του ιδρυτή της, αυτοκράτορα Καρόλου Δ΄. Λέγεται ότι μετά από αίτημα του μονάρχη, αστρολόγοι υπολόγισαν την πιο κατάλληλη στιγμή για την έναρξη της κατασκευής της, που έλαβε χώρα την ένατη μέρα του 7ου μήνα κατά το έτος 1357 στις 05:31 π.μ. όταν οι αριθμοί  σχημάτιζαν μοναδική αύξουσα και φθίνουσα ακολουθία των μονών αριθμών 1-3-5-7-9-7-5-3-1. Η γέφυρα στηρίζεται σε 16 πυλώνες, το μήκος της είναι 518 μ. και σχεδόν 10 μ. πλάτος. Είναι κατασκευασμένη από τούβλα ψαμμίτη και σύμφωνα με το μύθο, το κονίαμα ήταν αναμεμιγμένο με γάλα και κρασί! Σήμερα, η γέφυρα του Καρόλου κοσμείται με τριάντα αγάλματα και γλυπτά και είναι αποκλειστικά για χρήση πεζών. Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για την ιστορία της, μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο της γέφυρας του Καρόλου που βρίσκεται στην πλατεία Křižovnické ακριβώς δίπλα στον πύργο της γέφυρας της παλιάς πόλης.

 

Πύργος γέφυρας παλιάς πόλης: Γκαλερί των Λουξεμβούργων

AQ-Blog-03-Prague-2016Στο σημείο εισόδου της γέφυρας του Καρόλου από την πλευρά της παλιάς πόλης, ο πιο υπέροχος πύργος της γοτθικής Ευρώπης, ολοκληρώθηκε πριν από το 1380. Ο πλούσιος γλυπτός του διάκοσμος συμβολικά δοξάζει την κυριαρχία του οίκου του Λουξεμβούργου. Εκεί θα βρείτε, εκτός από τα αγάλματα του Βασιλιά Καρόλου Δ’ και του γιού του Βέντσεσλας Δ’, εκείνα των κατασκευαστών του Πύργου, αλλά και των Αγίων Adalbert & Sigismund, των πολιούχων της Βοημίας, μαζί με εκείνο του Αγίου Βίτου – προστάτη του καθεδρικoύ ναού της Πράγας και της γέφυρας.

 

Άγαλμα του Καρόλου IV στην πλατεία Křižovnické

AQ-Blog-04-Prague-2016Μόλις μερικά βήματα από τον Πύργο της γέφυρας της παλιάς πόλης, δεσπόζει το μνημείο του Καρόλου Δ’, κατασκευής του 1848 για την επέτειο των 500 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου του Καρόλου. Ο αυτοκράτορας στηρίζεται στο ξίφος του με το ένα χέρι και κρατά τη χάρτα του ιδρύματος στο άλλο. Αλληγορίες των ιστορικών σχολών υπάρχουν γύρω από τον Κάρολο και τεσσάρων σημαντικών προσωπικοτήτων, φίλων & στενών του συνεργατών, τους: Arnošt του Pardubice, Jan Očko Vlašim, Matthias από το Arras και Beneš Krabice του Weitmile.

 

1348: Χρονιά του Πανεπιστημίου και της νέας πόλης

AQ-Blog-06-Prague-2016Όντας εξαιρετικά επιτυχές και καρποφόρο για τον Κάρολο, αναγράφεται το έτος 1348, με κεφαλαία γράμματα σε όλα τα σχολικά βιβλία της Τσεχικής  ιστορίας. Τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς, ο Κάρολος ο Δ΄ ξεκίνησε τη κατασκευή της νέας πόλης, γύρω από την σημερινή πλατεία του Καρόλου, αργότερα ίδρυσε κάστρο του Karlštejn και το μοναστήρι των Βενεδικτίνων που αναφέρεται είτε ως Na Slovanech ή ως μοναστήρι Emmaus. Τον Απρίλιο του 1348 ίδρυσε το πρώτο Πανεπιστήμιο στην κεντρική Ευρώπη, το οποίο σήμερα φέρει το όνομα του ιδρυτή: Charles University. Η καρδιά του τεράστιου συγκροτήματος στην παλιά πόλη είναι το Carolinum, το παλαιότερο διατηρημένο πανεπιστημιακό κολλέγιο. Η μεγάλη αίθουσά του, φιλοξενεί τελετές αποφοίτησης και επίσημες συναθροίσεις. Μερικές φορές οι αίθουσες Carolinum ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό για εκθέσεις και συναυλίες. Μία κατασκευή που πραγματικά μαρτυρά την εποχή του Καρόλου Δ΄, είναι το όμορφο γοτθικό παράθυρο που προεξέχει από το κτίριο στην γωνία προς την αγορά φρούτων και την οδό Železná (σίδηρος).

 

Κάστρο της Πράγας και καθεδρικός ναός του Αγίου Βίτου

AQ-Blog-05-Prague-2016Χάρις στις μεγάλες προσπάθειες του Καρόλου Δ΄, το παλιό βασιλικό παλάτι στο κάστρο της Πράγας ανακαινίσθηκε σε τέτοιο βαθμό να θυμίζει τις παλιές στιγμές αίγλης του και με πρωτομάστορες τους Matthias από το Arras και  Petr Parler, συμβάλουν σημαντικά στην ανέγερση του καθεδρικού ναού του Αγίου Βίτου που συμβολίζει την υψηλή γοτθική περίοδο στην αρχιτεκτονική ιστορία της Πράγας. Επιπλέον, ο βασιλιάς ανέθεσε την κατασκευή του νέου βασιλικού μαυσωλείου και μετέφερε σε αυτό τα λείψανα των Τσέχων βασιλιάδων και τα ερείπια των εκκλησιών τους. Για χρόνια το παρεκκλήσι του Αγίου Βέντσεσλας θεωρείται η καρδιά και η ψυχή του καθεδρικού ναού. Προσέξτε στην είσοδο που βρίσκεται στη βόρεια πύλη, το χάλκινο δαχτυλίδι, πιθανολογείται ότι πρόκειται για το δαχτυλίδι του Αγίου Βέντσεσλας που κρατούσε λίγο πριν τον θάνατό του. Η πόρτα στη νοτιοδυτική γωνία του παρεκκλησίου οδηγεί στην αίθουσα του στέμματος όπου στεγάζει τα κοσμήματα τσέχικου στέμματος.

 

Αίθουσα Ιππασίας Wallenstein της Α.Μ.

AQ-Blog-07-Prague-2016Η Τσέχο-βαυαρική επαρχιακή έκθεση που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη στην Πράγα για την 700η επέτειο από τη γέννηση του Καρόλου Δ΄ θα τον προβάλει ως μια ιδιαίτερη προσωπικότητα της Ευρωπαϊκής πολιτικής και πολιτιστικής ιστορίας που ήταν σε θέση να χρησιμοποίει την τέχνη και την αρχιτεκτονική για να προωθήσει την Αυτοκρατορία. Μπορείτε να επισκεφθείτε την έκθεση στην αίθουσα ιππασίας Wallenstein στη Μάλα Στράνα από τα μέσα Μαΐου μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου 2016 και να το διαπιστώσετε προσωπικά. Εορτασμοί θα υπάρχουν, επίσης, στο Κάρλοβυ Βάρυ, τη γνωστή λουτρόπολη, που ιδρύθηκε από τον Κάρολο Δ΄. Επιπλέον, θα υπάρχει μια περιοδεύουσα έκθεση με αριστοτεχνικά δημιουργήματα των κοσμημάτων του Τσέχικου στέμματος σε αντίγραφα σε διάφορα πόλεις της Τσεχίας.

 
 
 

Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • StumbleUpon
  • FriendFeed
  • Yahoo! Buzz
  • Add to favorites
  • Print
  • email